Comunicat de presa

În discuții se nasc idei

Suntem încurajați să credem că simplul gând și simpla dorință sunt de ajuns ca viața să ni se schimbe. Însă de multe ori doar prin discuții se nasc idei. Și nu-i păcat să rămână la nivel declarativ, în așteptarea ca cineva să vină și să pună rotițele în mișcare?

Unii dintre noi nu avem răbdare ca dorințele noastre să se îndeplinească de la sine, așa că le aducem direct în plan real.

Primul pas? 28 septembrie 2016.

Un demers important, menit să stimuleze discuțiile libere, negocierile și acceptarea reciprocă. Asta s-a întâmplat la întâlnirea din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri”, când cei din Liga Studenților au găzduit evenimentul de aducere a reprezentanților municipalității la aceeași masă cu organizațiile tinerilor băcăuani, provocare lansată de Cristian Ghingheș, consilier local independent și facilitator al candidaturii. Dialogul, moderat de Mihai Dragoș, președinte al Consiliului Tineretului din România, a scos în evidență problemele majore cu care orașul nostru se confruntă pe zona de tineret: interesul redus cu privire la necesitățile tinerilor, lipsa unei strategii privind integrarea lor, tendința tinerilor de a părăsi orașul lipsit de perspective, și, mai ales, inexistența unui buget consistent alocat activităților specifice acestui segment. De data aceasta, perspectiva a fost cea a posibilelor soluții și ameliorări, în vederea îmbunătățirii traiului întregii comunități.

Și când problemele au fost enunțate și soluțiile identificate, când fiecare își găsește locul și își cunoaște potențialul, când toate eforturile se unesc pentru un scop comun, să scrii candidatura pentru titlul de Capitală a Tineretului devine o sarcină mai putin copleșitoare, dar tot nu am putea spune că vine de la sine. Pentru că organizațiile de tineret și municipalitatea au spus „da, ne băgăm în cursă”, a fost constituită pe loc prima componență a grupului de inițiativă în vederea realizării documentului de candidatură.

Această candidatură a fost gândită din start nu ca un trofeu, ca o cireașă ce trebuie așezată pe un tort frumos care deja există, ci în primul rând pentru rezolvarea unor nevoi ale tinerilor din Bacău. Astfel, printre temele discutate la întâlnirea de la universitate s-au numărat amenajarea unui centru de tineret, realizarea unui calendar al tuturor activităților de tineret pentru anul 2017 și o bugetare prealabilă a acestora, exodul tinerilor, includerea unui compartiment care să se ocupe de sectorul de tineret în viitoare organigramă a Primăriei Bacău, realizarea unei strategii de tineret, respectiv o alocare bugetară net mai mare pentru tineri.

Alătură-te conversației

Caută ftbc.ro