Stimați candidați,
Ultimii ani au dovedit că tinerii din Bacău sunt interesați de ce se întâmplă în jurul lor și își doresc să se implice în rezolvarea problemelor comunității. Tinerii sunt creativi, inovatori, activi și entuziaști, dar mai ales relevanți în procesul de luare a deciziilor. În plus, implicarea tinerilor în procesul decizional reprezintă un standard de dezvoltare a societății.
Tinerii băcăuani au vise și aspirații, își doresc să se dezvolte pe ei înșiși și comunitatea lor, dar pentru a putea face asta, au nevoie să fie sprijiniți. De aceea, este important ca aleșii noștri locali, să fie conștienți de importanța pe care o are sectorul nonguvernamental și de tineret în dezvoltarea societății, să recunoască rolul esențial pe care îl joacă tinerii în comunitatea locală, să transforme tinerii în parteneri strategici pe parcursul celor patru ani de mandat și să își asume îndeplinirea următoarele aspecte, considerate prioritare de către tineri și cei care lucrează cu ei:
1. Implementarea Strategiei de Tineret a Municipiului Bacău și alocarea de resurse financiare pentru implementarea acesteia precum și adoptarea Strategiei De Tineret a Județului de către Consiliul Județean Bacău.
2. Reamenajarea Centrului de Tineret Bacău și asigurarea funcționalității acestuia atât din punct de vedere logistic (apă curentă, încălzire centralizată etc,), dar și prin angajarea a cel puțin doi lucrători de tineret, a unui psiholog și a unui consilier pentru orientarea în carieră, care să ofere servicii de specialitate tinerilor băcăuani.
3. Alocarea unui buget anual suficient (minim 700000 lei/an) pentru ca organizațiile de și pentru tineret să își poată implementa activitățile și proiectele dedicate tinerilor, precum și lansarea apelului pentru proiecte la începutul anului, oferind astfel organizațiilor posibilitatea de a implementa proiecte cu o durată mai mare de timp; Modificarea ghidului și procedurilor privind acordarea finanțărilor pe Legea 350/2005, astfel încât evaluarea candidaturilor să se facă și pe baza unui set de indicatori calitativi clari (fiecare indicator să poată fi evaluat obiectiv pe baza unui punctaj care să reflecte suficiența și relevanța informațiilor furnizate în candidatură), scrisoarea de înștiințare a rezultatului evaluării să fie însoțită de un feedback care să argumenteze punctajul oferit de către evaluatori (să descrie punctele tari și punctele slabe ale candidaturii, dar și recomandări pentru îmbunătățirea acesteia), iar din comisia de evaluare să facă parte cel puțin un reprezentant dintr-o organizație nonguvernamentală activă în domeniul tineretului, dar care nu aplică pentru finanțare la același apel, cu experiență în proiecte de tineret.
4. Asigurarea funcționalității Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, consultarea Consiliului cu privire la măsurile și deciziile ce pot crea efecte asupra tinerilor, dar și organizarea unei consultări anuale cu tinerii din municipiul Bacău pentru a le cunoaște și înțelege provocările, aspirațiile și nevoile de dezvoltare personală, profesională și socială.
5. Asigurarea transportului gratuit pentru toți elevii și studenții care studiază în municipiul Bacău, indiferent de domiciliul acestora, fără a se limita la un traseu predefinit.
6. Susținerea grupurilor informale de tineri (inclusiv trupe locale de teatru) și a organizațiilor nonguvernamentale care lucrează cu tineri voluntari prin dezvoltarea de facilități pentru acestea și punerea la dispoziție în mod gratuit a unor spații unde să își poată desfășura activitatea, să organizeze evenimente și/sau unde să se poată întâlni cu voluntarii.
7. Digitalizarea serviciilor oferite de către Primăria Municipiului Bacău, prin dezvoltarea unei platforme online care să faciliteze atât interacțiunea cu cetățenii (cetățenii să poată semnala probleme din comunitate, să depună petiții, să poată plăti taxe și impozite, să solicite și să primească diverse documente etc.), dar și prin intermediul căreia cetățenii să îi cunoască și să interacționeze cu oamenii pe care i-au ales în funcțiile publice, sporind astfel gradul de transparență și promovând colaborarea dintre cetățeni și aleșii locali – un exemplu relevant în acest sens, puteți vedea la colegii noștri din regiune: Ne Reprezintă (nereprezinta.ro).
8. Combaterea discriminării, a discursului instigator la ură și a excluziunii sociale a tinerilor cu oportunități reduse; Promovarea toleranței, acceptării, drepturilor omului, diversității culturale și etnice; Facilitarea cadrului necesar pentru ca reprezentanții minorităților să să se poată exprima în siguranță.
9. Promovarea tinerilor din municipiul Bacău și diversificarea contextelor de dezvoltare personală, profesională și socială a acestora, atât la nivel local, cât și regional, național și internațional, inclusiv prin interacțiunea cu alți tineri și specialiști din alte țări.
10. Participarea activă și fizică la activitățile și proiectele ce au în vedere dezvoltarea de politici publice în domeniul tineretului și susținerea implicării tinerilor în procesul decizional, ca parteneri egali.
În încheiere, vrem să subliniem importanța dialogului constant și colaborării dintre autoritățile publice și sectorul nonguvernamental, mulțumindu-vă anticipat pentru viitorii patru ani, pe care, sperăm noi, îi veți dedica și tinerilor din Bacău.
Cu deosebită considerație și prietenie,
Federația Tinerilor din Bacău/Mihaela Enea, președinte
Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA/Victor Cătălin Toma, președinte
Asociația Be Great/Dragoș-Cristian Fînaru, președinte
Asociația Ingenious Drama/Lucian Popa, vicepreședinte
Asociația Valoare Plus/Marian Pădureț, președinte
Asociația Inițiative pt o Comunitate Responsabilă/Anca Balaban, președinte
Fundația de Sprijin Comunitar/Gabriel Măgurianu, coordonator voluntari
Asociația Insula Cercetașilor/Mioara-Sorina Hușanu, vicepreședinte
Consiliul Județean al Elevilor/Antonia Dovleag, președinte
Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, Bacău/Vlad Țuțurlan, președinte
Centrul European pentru Strategii Durabile/Aiysha Parviez, vicepreședinte
Surf the Earth Project – STEP/Bogdan Huma, vicepreședinte
Romanian Youth Movement for Democracy/Marian Dămoc, președinte
Liga Studențească din cadrul ”Universității Vasile Alecsandri”/Ștefănuț Buhuș, președinte
Fundația Sf. Ioan Bosco/Iosif Ilieș, președinte
Grupul de Inițiativă al tinerilor basarabeni din Bacău/Ilinca Lungu, președinte
Asociația Hai să facem!/Adrian Iordache, vicepreședinte
Asociatia The New Pagan Dawn/Cosmin Olteanu, președinte
Grupul informal de tineri din Cleja/Laura Benchea, coordonator
Trupa de Teatru Nobody’s Group/Ștefan Negurici, coordonator
Trupa de Teatru In the spot/Vlad Constandache, Rojniță Otilia, coordonatori
Trupa de Teatru Transparency/Florin Lela, coordonator
Trupa de Teatru A.C.T/Ghiorghiu Ștefan, coordonator
Fridays for Future Bacău