27. Vă rugăm includeți în candidatură o hartă a locurilor de desfășurare ale evenimentelor planificate în cadrul programului dumneavoastră.
CANDIDATURĂ BCTR
- De ce candidează orașul pentru Capitala Tineretului din România? Care sunt cele mai importante provocări pentru tineri din orașul candidat?
- Cum vede orașul rolul tineretului în dezvoltarea sa pe termen mediu și lung?
- Ce activități au fost întreprinse în procesul pregătirii candidaturii?
- Cum ar ajuta acest titlu dezvoltarea orașului pe termen mediu și lung?
- Ce structuri de tineret există în prezent în oraș și care sunt relațiile de lucru între acest sector și municipalitate?
- Care este în prezent capacitatea orașului de găzduire a unor evenimente de tineret de anvergură locală și națională?
- Cum vede orașul ecosistemul de tineret pe termen mediu (5 ani)? (inclusiv spațiul fizic, mecanisme de colaborare și participarea tinerilor?
- Care este viziunea orașului pentru tineri pe termen lung?
- Care este misiunea și care sunt obiectivele urmărite de conceptul și programul propus?
- Care sunt elementele de legătură dintre conceptul și programul propus si strategiile și politicile de tineret de la nivel național, european, mondial?
- Care este sumarul conceptului pentru programul propus?
- Care sunt proiectele și activitățile concrete propuse pentru acest program?
- Ce măsuri de responsabilitate economică, socială, de mediu și de bună guvernanță adoptă programul propus?
- Ce rezultate dorește să atingă programul?
- Ce măsuri sunt planificate pentru menținerea rezultatelor și monitorizarea impactului pe termen mediu?
- Ce structuri decizionale și de management vor fi create sau dezvoltate pentru pregătirea și implementarea programului?
- Cum se dorește implicarea unor factori de interes național în implementarea programului?
- Care sunt obiectivele comunicării? Ce public dorește să atragă activitatea de comunicare?
- Care sunt canalele de comunicare ce vor fi folosite în procesul de pregătire și derulare a programului?
- Ce măsuri și acțiuni specifice de activare și formare de comunități sunt prevăzute pe parcurs?
- Cum se dorește realizarea cooperării practice dintre autoritatea publică locală și sectorul de tineret?
- Vor avea acces la program și grupuri informale de tineri? Dacă da, cum anume?
- Cum se dorește implicarea mediului public, neguvernamental și de business local?
- Care este structura planificată a costurilor pentru program? (program, management, comunicare, alte costuri)
- Ce venituri se preconizează a fi atrase pentru implementare? (surse locale, fonduri atrase din diferite surse externe)
- Cum contribuie proiectul la îmbunătățirea situației financiare și a sustenabilității sectorului de tineret din oraș?
- Vă rugăm includeți în candidatură o hartă a locurilor de desfășurare ale evenimentelor planificate în cadrul programului Dvs.
1. De ce candidează orașul pentru Capitala Tineretului din România? Care sunt cele mai importante provocări pentru tineri din orașul candidat?
Dacă ar fi să rezumăm într-un singur cuvânt municipiul Bacău, acela este potențialul. În această zonă s-au născut unele dintre cele mai importante personalități publice ale țării și ne place să credem că actualele și viitoarele talente care cresc aici pot nu doar să se dezvolte în orașul lui Bacovia, ci să rămână aici, să trăiască, să creeze și să pună umărul la dezvoltarea durabilă a orașului.
Conform datelor de la Recensământul populației din 2011, cea mai drastică scădere a ponderii populației stabile din mediul urban românesc se înregistrează în Bacău, aceasta fiind o problemă locală menționată inclusiv în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Bacău. Este o realitate de la care plecăm și pe care dorim să o schimbăm, iar candidatura la titlul de Capitala Tineretului din România reprezintă pentru municipalitate și societatea civilă contextul perfect pentru a iniția împreună o serie de programe și acțiuni care să-i provoace pe tinerii băcăuani să rămână sau, de ce nu, în cazul celor plecați să studieze în alte orașe sau în străinătate, să se întoarcă acasă. De asemenea, ne propunem ca în 2017 să găzduim în municipiul Bacău o suită de evenimente naționale care să reunească tineri din toate județele țării sub umbrela unor inițiative cu specific educațional, cultural, politic, antreprenorial și sportiv.
Așadar, noi vedem Capitala Tineretului din România în primul rând ca pe o șansă pentru combaterea exodului de creiere prin dezvoltarea sectorului de tineret local și apoi drept o platformă participativă atât pentru dezbaterea unor probleme ale tinerilor din România, cât și pentru demararea unor proiecte cu adresabilitate națională și internațională. Dispunem de o comunitate de aproximativ 38.000 de tineri în municipiul Bacău, obiectivul nostru fiind acela de a-i provoca pe aceștia să participe, să se implice și să fie creativi alături de noi, impactul urmând să fie resimțit și de către cetățenii din celelalte grupe de vârstă.
2. Cum vede orașul rolul tineretului în dezvoltarea sa pe termen mediu și lung?
Investiția în tineret este una dintre provocările sociale la nivel național. Bacăul își propune să răspundă potențialului acestui sector și totodată să implice tinerii în proiectele sale de dezvoltare. Participarea la viața socială a orașului și angrenarea ideilor tinerilor în dezvoltarea Bacăului dau împreună naștere sentimentului de apartenență la idealuri comune și asumate atât pentru tineri, deci pentru comunitate, cât și pentru reprezentanții autorităților locale.
Unul dintre programele asumate de către municipalitatea băcăuană în Strategia de Dezvoltare Durabilă a orașului se referă în mod direct la atragerea tineretului și păstrarea acestuia în oraș (Programul 4.3), proiectele menționate având ca perioadă orientativă de implementare perioada 2014-2020.
În acest context, municipiul Bacău își propune să investească în dezvoltarea profesională și personală a tinerilor, urmărind mai multe direcții: pe de o parte cea a implicării active a acestora în societatea civilă, prin organizarea de evenimente de tradiție, dar și a unora noi, de anvergură regională și națională, iar pe de altă parte cea a formării de aptitudini pentru așezarea pe hartă a Bacăului ca centru al industriilor creative pe termen mediu și lung.
Pentru atingerea obiectivelor lor, tinerii băcăuani au nevoie de o infrastructură adecvată ca să se întâlnească, să socializeze, să învețe lucruri non-formale, să fie creativi, să dezvolte proiecte comune, să își practice pasiunile și să dezvolte afaceri. Aceste necesități presupun nu doar modernizarea spațiilor culturale, educaționale, sportive, sociale și antreprenoriale de care municipalitatea dispune în prezent, ci și amenajarea unor noi edificii pentru satisfacerea acestor nevoi.
Venind în întâmpinarea solicitărilor organizațiilor de tineret, un prim obiectiv pe care autoritatea locală îl va pune la dispoziția tinerilor este Centrul de Tineret, acesta urmând să găzduiască atât organizațiile de tineret băcăuane și activitățile lor, cât și o serie de organisme pe care structurile de tineret își propun să le înființeze și să le operaționalizeze cu sprijinul municipalității:
- Centrul de Dezvoltare a Inițiativelor Tinerilor (care să ofere consultanță gratuită tinerilor și organizațiilor de tineret în ceea ce privește dezvoltarea ideilor lor, de la scrierea proiectelor, identificarea surselor de finanțare și până la implementarea lor);
- Centrul de Perfecționare Culturală (în parteneriat cu structuri precum Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, pentru sprijinirea tuturor tinerilor pasionați de actorie, dans, muzică, desen, scris etc);
- Fundația „Bacăul Educațional” (pentru atragerea de fonduri publice şi private în vederea susținerii dreptului la educație al copiilor și tinerilor ce provin din medii sociale defavorizate, dar și pentru pregătirea tinerilor din punct de vedere civic, antreprenorial, social, rutier, medical etc.);
- Clubul voluntarului (gândit ca un parteneriat între autoritatea locală și ONG-urile de tineret. Principalul obiectiv este construirea unui mecanism de voluntariat integrat și funcțional la nivelul orașului Bacău, susținut de către municipalitate. Mecanismul va livra posibilități de învățare și implicare pentru voluntari, alături de acoperirea anumitor necesități identificate în comunitatea băcăuană);
Sectorul de tineret de tineret din Bacău are nevoie de o dezvoltare sustenabilă, asumată de municipalitate prin documente strategice, cu obiective și ținte clare pe termen scurt, mediu și lung. În acest sens, ne propunem ca în 2017 să elaborăm atât Strategia pentru Tineret a municipiului Bacău, cât și Strategia de Dezvoltare Locală prin Cultură. Aceste două strategii își propun să ofere un cadru legitim și totodată un angajament pe care autoritățile locale și-l asumă pentru susținerea tinerilor din localitate, dar și pentru atragerea de persoane noi în oraș, mai ales prin turism.
3. Ce activități au fost întreprinse în procesul pregătirii candidaturii?
Ca Bacăul să se regăsească în postura de a întocmi acest document și implicit de a fi oraș candidat la Capitala Tineretului din România, au fost organizate o serie de dezbateri, întâlniri și acțiuni publice necesare pe de o parte pentru constituirea grupului de inițiativă, iar pe de altă parte pentru întocmirea în condiții cât mai transparente a proiectului.
Încă de la lansarea programului Capitala Tineretului din România, Bacăul a prezentat interes pentru această candidatură prin participarea la întâlnirea națională care s-a desfășurat în perioada 29-30 martie 2016 la Cluj-Napoca. Fiind încântați pe loc de idee, în acele zile am deschis pagina de Facebook Bacău – Capitala Tineretului din România.
În campania electorală pentru alegerile locale , organizațiile de tineret din Bacău au invitat candidații să semneze o scrisoare de angajament pentru susținerea demersurilor prin care Bacăul poate deveni în 2017 Capitala Tineretului din România în eventualitatea în care aceștia ar fi ajuns la cârma orașului.
Pe 28 septembrie 2016, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a fost organizată o întâlnire de lucru la care au fost invitate toate organizațiile de tineret, autoritățile locale, reprezentate de primarul Cosmin Necula și consilierul local independent Cristian Ghingheș, respectiv Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România. În cadrul evenimentului a fost luată decizia ca Bacăul să intre în competiție, a fost constituit grupul inițial de lucru și au fost dezbătute câteva dintre problemele tinerilor băcăuani, formulate de organizațiile prezente la întâlnire, în jur de 15 la număr. Atunci și-au dat acordul să intre în grupul de lucru organizații ca Surf The Earth Project (STEP), Ingenious Drama (ID Fest), Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), Be Great, Liga Studenților din Universitatea “Vasile Alecsandri”, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA), hotărându-se totodată ca procesul să fie facilitat de consilierul local independent Cristian Ghingheș, acesta provenind din societatea civilă.
După dezbatere, a fost emis un comunicat de presă referitor la intenția Bacăului de a intra în competiție prin care totodată am făcut un apel către toate organizațiile și persoanele interesate să se alăture grupului de inițiativă constituit în vederea scrierii candidaturii. În acest sens, pe 29 septembrie a fost creat un grup de Facebook (Bacău – capitală de tineret – grup de lucru) în care au fost adăugate toate persoanele care și-au manifestat intenția de a contribui la candidatură.
Pe parcursul următoarelor săptămâni, grupul de inițiativă a lucrat la candidatură atât online, cu ajutorul Google Docs, cât și prin întâlniri care au avut loc fie la sediul Ligii Studenților, fie în diverse localuri publice băcăuane. În tot acest timp, apelul de proiecte și idei către organizațiile de tineret și persoanele interesate a fost răspândit în repetate rânduri pe paginile și pe grupurile de Facebook tocmai în ideea de a asigura în permanență transparența asumată în unanimitate încă de la întâlnirea de lucru de la universitate. Participarea a cât mai multe organizații de tineret a fost vitală pentru acest proces.
După finalizarea prezentei candidaturi, aceasta a fost trimisă către Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, care a consultat-o, a modificat-o, și-a asumat-o și a semnat-o pentru a fi înscrisă în competiție. După confirmarea oficială a intrării Bacăului în competiție, candidatura devine document public, accesibil tuturor celor interesați.
4. Cum ar ajuta acest titlu dezvoltarea orașului pe termen mediu și lung?
Bacău – Capitala Tineretului din România oferă oportunitatea cadru pentru municipiul Bacău de a valorifica potențialul pe care acesta îl are în sectorul de tineret prin:
- Încurajarea tinerilor să rămână în Bacău pentru a-și pune în aplicare ideile de dezvoltare;
- Diversificarea și îmbunătățirea ofertei culturale din oraș;
- Creșterea economiei locale prin atragerea de finanțări externe pentru tineret și cultură;
- Consolidarea capacității sectoarelor cultural, sportiv și educațional, în relație cu celelalte sectoare economice;
- Dezvoltarea societății civile, prin implicarea activă a tinerilor cu scopul participării la adoptarea de politici publice pentru dezvoltarea orașului având la bază o viziune modernă, dinamică, orientată către viitor;
- Promovarea municipiului Bacău prin evenimente cu impact național și internațional, pentru creșterea turismului și pentru formarea unei imagini atractive în rândul investitorilor;
- Asigurarea unei predictibilități în domeniul cultural și de tineret prin conceperea și asumarea celor 2 strategii de dezvoltare propuse de această candidatură;
- Asigurarea unei resurse umane calificate, pregătită pentru următoarele provocări tehnologice de pe piața muncii.
5. Ce structuri de tineret există în prezent în oraș și care sunt relațiile de lucru între acest sector și municipalitate?
În momentul de față, în Bacău există câteva zeci de organizații de tineret, însă doar câteva dintre aceste asociații sunt active și se implică în dezvoltarea de activități cu și pentru tineri, majoritatea făcând parte din grupul de inițiativă constituit pentru această candidatură. Unul dintre obiectivele noastre este dezvoltarea capacității organizaționale a tinerilor din Bacău, prin înființarea unei federații a organizațiilor de tineret băcăuane, independentă de autoritățile locale.
Această structură urmează pe de o parte să gestioneze titlul în eventualitatea în care Bacăul îl va câștiga, iar pe de altă parte să dezvolte proiecte prin care să reunească actualele asociații de tineret. Nu în ultimul rând, federația va sprijini grupurile informale de tineri (elevi, studenți, angajați) astfel încât acestea să capete statut juridic și să își asigure resursele necesare în vederea îndepliniri scopurile pentru care se asociază.
Chiar dacă organizațiile de tineret băcăuane nu au fost asociate în structuri federative, acestea s-au reunit în ultimii ani în 2 coaliții civice locale, colaborând cu scopul îndeplinirii unor obiective comune:
- Coaliția „Tineri pentru Democrație”, formată din 20 de structuri de tineret în vederea obținerii de fonduri de tineret la nivel municipal și județean, respectiv pentru înființarea consiliilor consultative de tineret;
- Coaliția pentru Bacău, formată din 12 organizații, având ca obiective declarate conștientizarea și promovarea activităților care se desfășoară la nivel local, implicarea tinerilor în comunitate și dezvoltarea spiritului civic în rândul tinerilor și al organizațiilor non-guvernamentale.
Constituirea grupului de lucru pentru întocmirea prezentului document de candidatură este cea de-a treia coaliție a structurilor locale de tineret și totodată cea care reprezintă nucleul de bază al primei structuri federative a tinerilor din Bacău.
În ceea ce privește relația dintre sectorul de tineret și municipalitate, există un Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret, înființat de Consiliul Local în municipiul Bacău în februarie 2016, însă această structură n-a fost constituită și nici convocată până în momentul de față. În acest sens, noul executiv își asumă că va lansa cât mai curând un apel către organizațiile interesate să facă parte din acest organism consultativ și că va convoca prima ședință a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret până la finalul toamnei anului 2016. Astfel, ne asumăm funcționarea acestui consiliu până la finalul anului 2016, tocmai pentru ca această structură să poată participa activ la consultările publice privind bugetul și programul de investiții pentru anul 2017.
Totodată, în contextul promovării unei noi organigrame la nivelul autorității executive pe care o conduce, conducerea municipiului Bacău și-a asumat includerea unui nou compartiment care să se ocupe în mod special de sectorul de tineret.
6. Care este în prezent capacitatea orașului de găzduire a unor evenimente de tineret de anvergură locală și națională?
Municipiul Bacău dispune de mai multe spații care pot găzdui evenimente de tineret de amploare locale și naționale, atât închise, cât și în aer liber.
Indoor:
- Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” (multiple săli de conferință cu o capacitate de până la 2.000 de persoane, pavilion de circa 4.000 mp, localizare periferică);
- Teatrul de Vară „Radu Beligan” (recent modernizat, având 1.500 locuri, central);
- Teatrul Municipal Bacovia (2 săli, 220 + 80 locuri, central);
- Filarmonica „Mihail Jora” (400 de locuri, central);
- Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” (500 de locuri, central, necesită modernizare);
- Cinematograful Central (650 de locuri, necesită modernizare)
- Sala Sporturilor (2.000 de locuri);
- Observatorul astronomic „Victor Anestin” (recent modernizat);
- Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”;
- Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”;
- Centrul de Cultură și Artă „George Apostu”;
- Sala de Atletism (400 de locuri pe scaune);
- Bazinul olimpic de înot (recent modernizat).
În aer liber:
- Parcul Cancicov;
- Parcul Gherăiești;
- Parcul Catedralei;
- Parcul Trandafirilor;
- Parcul Olimpic;
- Parcul Nord;
- Piața Tricolorului;
- Insula de Agrement (momentan în execuție, incluzând aquapark, skatepark, amfiteatru, terenuri de sport);
- Terenurile de sport ale școlilor și liceelor;
- Lacul Bacău II;
- Baza Sportivă „Lucrețiu Avram”;
- Baza Sportivă „Letea”;
7. Cum vede orașul ecosistemul de tineret pe termen mediu (5 ani)? (inclusiv spațiul fizic, mecanisme de colaborare și participarea tinerilor?
Ne propunem ca în cinci ani tineretul băcăuan (atât cel care traiește în Bacău, cât și cel din alte orașe din țară și străinatate) să fie implicat în procesul decizional pe probleme de dezvoltare de evenimente cultural-artistice, sportive și educaționale, dar și în ceea ce înseamnă viața orașului.
Ecosistemul de tineret trebuie să funcționeze ca un generator economic și cultural, să antreneze odată cu el și celelalte economii și grupe de vârstă din societate. Astfel, prin evenimentele de tineret pe care vrem să le demarăm în 2017, în cinci ani ne dorim să creștem turismul de eveniment în Bacău cu minim 25%. De asemenea, dacă în 2017 intenționăm să gândim, să finanțăm și să dezvoltăm inițiative educative non-formale astfel încât tinerii băcăuani să capete deprinderile necesare pentru a crea și pentru a se manifesta din punct de vedere cultural, în 5 ani ne dorim ca acești tineri să dezvolte start-up-uri în industriile creative, să le incubeze cu ajutorul centrului de tineret și cu suportul autorității locale, așezând Bacăul pe harta orașelor care valorifică ideile resursei umane tinere astfel încât aceasta să joace un rol în dezvoltarea economică locală.
Din punct de vedere instituțional, orașul își propune să stimuleze aceste inițiative prin susținerea lor la nivelul factorilor de decizie, dar și prin oferirea de consultanță și formare profesională a tinerilor. Ne dorim ca în 5 ani numărul asociațiilor non-profit ale tinerilor băcăuani sau care să aibă ca grup țintă tinerii și ocupațiile lor să crească cu 30%, iar acestea să obțină finanțări și să desfășoare activități cu ajutorul structurilor care vor fi înființate și care vor funcționa în cadrul Centrului de Tineret.
În ceea ce privește concretizarea fizică a acestor inițiative, ne propunem să ajutăm sectorul de tineret prin înființarea unui centru de tineret, dar și prin adaptarea unor spații urbane având în vedere nevoile tinerilor. De asemenea, dorim să implicăm activ cele două universități băcăuane, prin inițierea de activități de cercetare în domeniile în care sunt specializați tinerii băcăuani. În acest sens, avem în vedere punerea la dispoziție a unor granturi locale în domeniul cercetării pentru tinerii băcăuani.
8. Care este viziunea orașului pentru tineri pe termen lung?
Municipalitatea își propune să dezvolte societatea băcăuană prin crearea unei identități și a unui sentiment de apartenență la valorile specifice tinerilor. Cultura, arta, sportul și educația vor face parte din cotidianul băcăuan și vor reprezenta un context social integrat generat în primul rând de tineri.
Prin dezvoltarea activităților culturale, creative, educaționale, sportive și de antreprenoriat, ne dorim să colorăm viața cotidiană a Bacăului, evidențiată în acest moment printr-un ”gri bacovian” pe care vrem să îl transformăm cu ajutorul paletei vie reprezentativă tinerilor creativi.
9. Care este misiunea și care sunt obiectivele urmărite de conceptul și programul propus?
Misiunea noastră asumată încă de când ne-am așezat la aceeași masă și am început să vorbim despre coalizarea organizațiilor de tineret băcăuane pentru această candidatură este dezvoltarea sectorului de tineret din municipiul Bacău, valorificând potențialul creativ uriaș din urbea lui Bacovia, respectiv susținând ideile tinerilor și transformându-le în realitate atât prin evenimente locale și naționale de impact, căt și prin dezvoltarea infrastructurii dedicate activităților de tineret în domenii precum educația, cultura, participarea publică, munca și antreprenoriatul, respectiv sportul și sănătatea.
10. Care sunt elementele de legătură dintre conceptul și programul propus si strategiile și politicile de tineret de la nivel național, european, mondial?
Strategia națională în domeniul politicii de tineret 2015-2020 vorbește de 4 domenii principale de intervenție pentru segmentul de tineret, iar noi am identificat o legătură directă între acestea și domeniile pe care le vizăm cu programul de activități pe care l-am propus în vederea susținerii tinerilor băcăuani: educație, cultură, participare publică (incluzând aici sectorul ONG, voluntariatul, respectiv viața asociativă, socială și politică), muncă și antreprenoriat (vizând în principal rolul tinerilor în dezvoltarea economiei locală), respectiv sport și sănătate (capitol în care includem și susținerea persoanelor cu dizabilități).
De asemenea, aceste 5 domenii pe care se axează programul nostru se regăsesc în Programul mondial de acțiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, ca arii prioritare în susținerea tinerilor de pe toate meridianele.
Totodată, Carta Europeană privind Participarea tinerilor în viața locală și regională are ca principiu de bază o asumare din partea autorităților locale și regionale că toate politicile sectoriale trebuie să aibă o dimensiune privind tineretul și că în acest sens acestea se vor angaja să aplice diferite forme de participare, deciziile urmând să se adopte în consultare și cooperare cu tinerii. Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret pe care noi urmărim să îl facem funcțional la nivel local este principalul angajament al municipalității privind consultarea tinerilor în procesul de adoptare a politicilor publice.
11. Care este sumarul conceptului pentru programul propus?
Programul din spatele candidaturii Bacăului are ca principal scop, pe parcursul anului 2017, să valorifice potențialul tinerilor băcăuani prin susținerea de evenimente noi și cu tradiție, dar și prin adoptarea de politici locale pentru sprijinirea dezvoltării personale și profesionale a tinerilor.
Astfel, prin realizarea unui calendar comun de activități, urmărim coalizarea inițiativelor individuale ale structurile de tineret și ale grupurilor informale ale tinerilor într-un program comun, unitar, care să beneficieze de un suport material adecvat din partea autorității locale.
În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de tineret, punctul central este amenajarea primului Centru de Tineret din oraș, pentru găzduirea activităților cultural-creative, educaționale, sportive și de antreprenoriat, cu scopul asigurării spațiului necesar tuturor tinerilor care vor să coloreze orașul Bacău. Organizațiile care vor coordona această structură de tineret urmează să își asume crearea unei identități urbane în rândul tinerilor, dar și educarea și formarea profesională a acestora pentru a-i pregăti fie pentru piața muncii, fie pentru a fi întreprinzători.
Care sunt liniile directoare, prioritățile programului?
- Îmbunătățirea activităților anuale de tineret existente, prin bugetarea prealabilă a acestora;
- Dezvoltarea infrastructurii de tineret;
- Întocmirea unui calendar de evenimente;
- Dezvoltarea și asumarea unei politici de tineret pe termen lung;
- Așezarea Bacăului pe hartă ca pol regional de evenimente cultural-recreative;
- Incluziunea tinerilor din sectoarele dezavantajate ale societății și din minoritățile etnice, naționale, sociale, culturale, sexuale, religioase și lingvistice;
- Asigurarea respectării drepturilor tinerilor la nivel local;
- Acoperirea nevoilor de educație socială ale tinerilor;
- Crearea de comunități ale tinerilor;
- Consultarea și participarea tinerilor la adoptarea politicilor publice;
- Susținerea inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor.
12. Care sunt proiectele și activitățile concrete propuse pentru acest program?
I. Evenimente (proiecte de importanță pe termen scurt care vor fi incluse în calendarul de activități, acesta urmând să fie deschis pe parcursul anului viitor tuturor organizațiilor care intenționează să organizeze proiecte locale sau naționale în municipiul Bacău):
- Ingenious Drama Festival – ediția 18 (festival de teatru pentru tineret organizat anual de Asociația „Ingenious Drama” la Teatrul Municipal Bacovia);
- Bacău Streetball Challenge – ediția 7 (cel mai puternic campionat de baschet 3×3 din estul țării, organizat anual de Asociația Surf The Earth Project – STEP);
- Tineriada – ediția 5 (festival studențesc multidisciplinar organizat de Liga Studenților din Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău);
- TEDxYouth (după 4 ediții ale TEDx, tinerii organizatori vor încerca în 2017 să aducă o ediție specială TEDxYouth la Bacău);
- Street Art Festival (eveniment ce își dorește să reinventeze imaginea urbană a orașului Bacău prin identificarea zonelor ce pot fi reinterpretate vizual cu ajutorul artiștilor murali recunoscuți pe plan mondial. Idee asumata de catre Asociatia „Ingenious Drama”);
- Dezbateri cu temele #RămânÎnBacăuDacă și #MăÎntorcÎnBacăuDacă (inițiate de Bacăul Civic, în primăvara și vara anului 2017);
- Street Food Festival (eveniment culinar stradal pentru prima dată în Bacău);
- Music Days (un festival nou de muzică spontană pe străzile orașului, completat de diverse momente de artă urbană);
- Street Delivery (pentru prima dată în Bacău, asumat de Asociația „Ingenious Drama”);
- Ediția a II-a a Festivalului „Eye Film Festival” (organizat de Asociația „Ingenious Drama”);
- Romanian Top Hits (reluarea acestui eveniment emblemă pentru municipiul Bacău);
- Zilele Bacăului 2017 (organizat ca festival multicultural, în multiple locații din oraș, cu activități dedicate fiecărui domeniu asumat de această candidtură);
- Școală de traininguri pentru studenți (Liga Studențească din Universitatea „Vasile Alecsandri”);
- Conferința națională de reprezentare a elevilor (organizată de Asociația Elevilor din Bacău, cu invitarea asociațiilor de elevi din țară, a reprezentanților Consiliului Național al Elevilor și a reprezentanților autorităților centrale);
- Conferința națională de reprezentare a studenților (organizată de Liga Studenților din cadrul Universitații „Vasile Alecsandri”, pentru adoptarea unei rezoluții comune de către ANOSR, USR și UNSR, cele 3 mari federații studențești din România);
- Conferința națională a organizații politice de tineret (găzduită de Academia Tinerilor, pentru adoptarea unei rezoluții comune pe probleme de tineret de către filialele de tineret ale partidelor politice cu reprezentare parlamentară);
- Turul Bacovian (proiect de promovare a Bacăului în rândul bloggerilor cu impact național);
- Ziua Mondiala a Sportului Integrat, Sport pentru toti! (Zi dedicata activitatilor sportive pentru persoanele cu dizabilitati: baschet, fotbal, badminton, atletism, ping pong, karate, etc)
- BacauMUN – ediția 3 (o conferință de Model United Nations organizată de liceeni reuniți din toate liceele băcăuane);
- Caravana „Rural Festival” (o convenție nouă de culturalizare forțată în mediul rural din zona metropolitană a Bacăului prin organizarea de seri de film și de muzică clasică, idee ce urmează a fi implementată de întreaga Federație de tineret ce va fi înființată);
- ExplorIT – ediția 7 (concurs național de creativitate digitală organizat de elevi din toate liceele băcăuane la Colegiul „Ferdinand I”)
- Concert pentru suflet (serie de concerte de muzică în aer liber pusă la cale de Salonul de Piane);
- Beach Handball în oraș (idee de eveniment a Surf The Earth Project);
- Bacau Underground Festival – BUF (festival ce dorește promovarea genurilor muzicale underground, puțin prezente în spațiul public local);
- Tabără de creație pentru tineri artiști (InspirART, prin Centrul de Tineret);
- HiMac in Park (organizarea de spații de relaxare în Parcul Cancicov pe parcursul întregului proiect în vecinătatea cărora vor avea loc seri muzicale)
- Serie de traininguri pe educație juridică (Asociația „Vedem Just”);
- Seara alternativa „Luni la Teatru” (Organizarea unui eveniment de rock alternativ impreuna cu trupa locala „Luni la Teatru” impreuna cu invitati precum . Idee de eveniment a Asociatiei Surf The Earth Project.
- Training de democrație școlară locală pentru reprezentanții elevilor (Asociația Elevilor din Bacău, toamna 2017);
- Gala Tinerilor Antreprenori (proiect anual de susținere a antreprenorilor tineri din Bacău, organizat Centrul European pentru Strategii Durabile);
- Concurs de dans modern (organizat anual de Asociația Happy Sport);
- Festivalul bicicliștilor băcăuani (organizat de Băcăuanii vor piste pentru biciclete, în parteneriat cu Elephant Bike Club, ProBike și Bacăul Pedalează);
- Vernisaje de arte plastice (fotografie, videografie, grafica), organizate de ID Fest.
Lista activităților rămâne deschisă în permanență pentru organizațiile locale și naționale care doresc să găzduiască evenimente în municipiului Bacău în anul 2017. Calendarul va fi flexibil, urmând să fie actualizat de la o săptămână la alta de responsabilul cu activitățile de tineret.
II. Activități (care vor produce rezultate pe termen mediu și lung pentru tinerii din Bacău):
- Realizarea Strategiei pentru Tineret a municipiului Bacău;
- Amenajarea unui centru de tineret în municipiul Bacău;
- Realizarea Strategiei de Dezvoltare Locală prin Cultură a municipiului Bacău;
- Sprijinirea ONG-urilor de tineret să acceseze finanțări nerambursabile din surse publice și private;
- Susținerea unui program local de educație socială pentru elevi și studenți (pentru sănătate, juridică, rutieră, antreprenorială, creativă);
- Realizarea unui plan concret pentru adaptarea infrastructurii publice astfel încât aceasta să permită accesul tinerilor cu handicap la evenimentele și serviciile publice;
- Armonizarea regulamentelor și programelor bazelor sportive astfel încât acestea să fie accesibile tinerilor;
- Bugetarea unui program de granturi pentru ideile de afaceri ale tinerilor;
- Organizarea unui program de internshipuri plătite pentru tineri în companiile băcăuane;
- Organizarea unui program de voluntariat în instituțiile publice locale băcăuane pentru elevii și studenții care vor să capete experiență în administrația publică;
- Susținerea unor schimburi de experiență naționale și internaționale pentru dobândirea și aplicarea de bune practici în sectorul de tineret.
13. Ce măsuri de responsabilitate economică, socială, de mediu și de bună guvernanță adoptă programul propus?
După studierea Ghidului Societal, organizațiile participante la întocmirea prezentei candidaturi își exprimă dorința ca viitoarea federație de tineret ce va reuni structurile de tineret băcăuane să adere la rețeaua Societal, urmând ca scopul, cele 4 valori, 7 principii și 36 de indicatori să devină reguli în ceea ce privește derularea întregului program Bacău – Capitala Tineretului din România.
Câteva exemple de măsuri pe care dorim să le adoptăm pe parcursul implementării programului propus:
- Încurajăm accesul minorităților și al persoanelor dezavantajate la gestionarea programului;
- Toți voluntarii vor beneficia de contracte de voluntariat;
- Organizațiile care în activitatea lor nu țin cont de Drepturile Omului vor fi sancționate și ulterior înlăturate din grupul de inițiativă;
- Promovăm principiile de mediu recunoscute la nivel internațional, încercând să ne mișcăm cât mai mult cu bicicleta sau cu transportul public ori apelând la car-sharing în activitățile de implementare a programului și totodată tipărind cât mai puține documente;
- În cadrul evenimentelor înscrise în calendar, organizatorii își asumă gestionarea responsabilă a deșeurilor și utilizarea rațională a energiei și a apei;
- Asigurăm sustenabilitatea rezultatelor proiectului, eficientizăm costurile aferente implementării programului și susținem dezvoltarea structurilor non-profit și neguvernamentale. În rândul firmelor partenere programului, vom promova la rândul nostru responsabilitatea socială.
- Transparența gestionării programului este un punct de reper de la care plecăm, începând cu bugetul și terminând cu managementul organizațional. Toți cei implicați, dar și cetățenii municipiului Bacău, mai ales atunci când e vorba de resurse publice, au tot dreptul să știe în timp real ce se întâmplă în procesul de guvernanță a titlului.
14. Ce rezultate dorește să atingă programul?
- Creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, cu focalizare pe anumite grupuri ţintă, printre care şi tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani, persoane cu handicap, persoane cu responsabilităţi familiale complexe și alte persoane defavorizate din punct de vedere social;
- Majorarea finanțării de la bugetul local pentru activități de tineret de la 300.000 lei la 2.000.000 de lei;
- Organizarea a cel puțin 30 de activități și proiecte de tineret (minim 15 dintre cele menționate la capitolul 13, lit. B);
- Peste 20.000 de tineri participanți la activitățile din calendar;
- Cel puțin 2.000 de tineri implicați direct în activități (ca beneficiari direcți sau ca voluntari);
- Elaborarea și adoptarea Strategiei pentru Tineret a municipiului Bacău;
- Elaborarea și adoptarea Strategiei de Dezvoltare Locală prin Cultură;
- Funcționarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret;
- Amenajarea Centrului de Tineret și înființarea în cadrul acestuia a Centrului de Dezvoltare a Inițiativelor Tinerilor și a Centrului de Perfecționare Culturală;
- Implicarea a cel puțin 200 de elevi și 100 de studenți în programe de educație socială;
- Formarea profesională a cel puțin 100 de tineri cu varsta între 18-35 de ani în domenii creative;
- Sprijinirea a minim 5 inițiative antreprenoriale ale tinerilor băcăuani;
- Creșterea numărului de turiști tineri în municipiul Bacău cu peste 25% în 2017 și a turismului de eveniment cu 50%;
- Creșterea gradului de incluziune socială a tinerilor băcăuani din toate categoriile sociale.
15. Ce măsuri sunt planificate pentru menținerea rezultatelor și monitorizarea impactului pe termen mediu?
Pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor pe termen lung, ne propunem să elaborăm două planuri de monitorizare aferente celor două semestre din cadrul proiectului. De asemenea, va fi desemnat un comitet care să monitorizeze toate aspectele privind desfășurarea programului, în parteneriat cu Consiliul Local Bacău, cu Primarul municipiului și cu Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret.
Prezentăm în cele ce urmează indicatorii care vor fi monitorizați și instrumentele folosite în acest scop:
a. Procesul:
- Ce măsuri au fost întreprinse, transversale sau specifice;
- Cuantumul sumelor dedicate acţiunilor specifice;
- Imprementarea metologiei de management de proiect si managementul riscului;
- Monitorizarea impactului media și numărul de apariții;
- Chestionare de feedback aplicate organizatorului, autorităților publice, populației și tinerilor care asistă;
- Numărul de tineri cursați în cadrul proiectului;
- Descoperirea și utilizarea de noi surse de finanțare pentru a fi utilizate în scopul desfășurării programului dar și pentru a fi oferite ca instrument liber către celelalte asociații de tineret din orașul Bacău;
- Numărul de inițiative de politici publice propuse de către tineri în cadrul ședintelor Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret;
- Conceperea și asumarea de către autoritățile publice locale a celor două strategii integrate (de tineret și cea dezvoltare în domeniul cultural-creativ);
b. Rezultatele
Rezultatele obținute în urma monitorizării vor fi incluse într-un raport semestrial care va fi prezentat autorităților publice locale cat și persoanelor implicate în proiect, respectiv finanțatorilor externi. În urma acestui process, se vor analiza beneficiile și succesul celor întreprinse în program, urmând să se identifice punctele slabe, exemplele de succes și nevoile pe care tinerii și societatea băcăuana le are. Proiectele viitoare generate în urma programului vor ține cont de aceste rezultate.
16. Ce structuri decizionale și de management vor fi create sau dezvoltate pentru pregătirea și implementarea programului?
- Organizațiile non-guvernamentale care au participat la redactarea acestei candidaturi vor înființa o federație care să reunească structurile de tineret băcăuane care intenționează să fie implicate în proces, urmând ca această organizație umbrelă să gestioneze titlul de Capitala Tineretului din România, cu respectarea prevederilor în vigoare;
- Rol executiv: Echipa de proiect (formată din tineri angajați ai federației, remunerați): manager de proiect; 2. secretar; 3. responsabil comunicare; 4. responsabil evenimente; 5. responsabil politici de tineret.
- Rol decizional: Grupul de lucru (format din reprezentanții organizațiilor de tineret din cadrul federației)
- Noua organigramă a Primăriei Bacău va include un compartiment care se va ocupa în mod special de sectorul de tineret;
- Urmând a deveni funcțional până în luna mai 2017, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret va monitoriza aplicarea proiectului de candidatură în eventualitatea în care Bacăul va deveni Capitala Tineretului din România;
- Consiliul Local al municipiului Bacău monitorizează, iar Primarul municipiului Bacău aplică legea în toate problemele și activitățile ce presupun resurse aprobate de la bugetul local;
17. Cum se dorește implicarea unor factori de interes național în implementarea programului?
- Consiliul Tineretului din România (găzduirea evenimentelor naționale de tineret la Bacău);
- Reprezentanța Comisiei Europene în România (evenimente comune prin Centrul de Informare Europe Direct);
- Grupul PONT (formări în ceea ce privește managamentul de proiect);
- Ministerul Tineretului și Sportului (invitat și organizator al unor evenimente naționale), prin DJST Bacău, dar și direct;
- Ministerul Educatiei Naționale și Cercetării Științifice (prin ISJ Bacău), în toate inițiativele ce țin de educație și formare;
- Ministerul Culturii (în ceea ce privește formarea profesională, dezvoltarea unor evenimente culturale comune, sprijin financiar, promovare a artiștilor etc);
- Guvernul României prin Departamentul CENTENAR (pentru activități legate de 2018);
- ANOSR/USR/UNSR (conferința națională a studenților);
- Toate organizațiile de tineret ale partidelor politice cu reprezentare parlamentară (conferință națională comună, activități de formare a membrilor acestor organizații);
- Consiliul Național al Elevilor + asociații de elevi (conferința comună de reprezentare a elevilor)
- Federația SHARE (schimburi de experiență Cluj – Bacău și invers pentru bune practici)
- România Curată (pe chestiuni de participare publică și incluziune socială);
- Radio România Cultural (parteneriat media);
- Federația VOLUM (evenimente de formare în domeniul voluntariatului pentru organizațiile non-guvernamentale de tineret);
- Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (consultanță în ceea ce privește inițiativele noastre pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători băcăuani);
- Președintele României (găzduirea la Bacău a unei dezbateri din seria de evenimente „România Educată” pe tema exodului creierelor din România);
- Biroul de Informare al Parlamentului European.
18. Care sunt obiectivele comunicării? Ce public dorește să atragă activitatea de comunicare?
a. Obiective generale:
- informarea publicului băcăuan, județean, national și international cu privire la calendarul activitățiilor și specificul lor;
- informarea tuturor tinerilor care vor să se alăture inițiativelor de dezvoltare a tineretului și a societății băcăuane, atât prin acțiuni stradale, cât și online;
- asigurarea transparenței activitatilor întreprinse în cadrul proiectului;
- Promovarea în toate mediile a programului propus.
b. Obiective specifice:
- Informarea corectă şi promptă asupra stadiului de derulare a proiectului;
- Asigurarea acurateții informației pentru presă;
- Crearea unei atitudini favorabile dezvoltării armonioase și solide a inițiativelor cultural artistice și creative ;
- Cresterea gradului de informare a comunității de tineret din Bacău;
- Dezvoltarea unui comportament al tinerilor care să suscite interesul pentru documentare si acțiune referitor la activitățile și rezultatele proiectului;
- Asigurarea accesului la rezultatele proiectului pentru cât mai mulți tineri şi maximizarea impactului asupra grupurilor țintă vizate;
- Informarea corectă a publicului băcăuan cu privire la beneficiile pe care industriile cultural-creative le vor aduce pe termen lung municipiului Bacău;
Atragerea de noi parteneri în scopul dezvoltării evenimentelor din prezentul programul dar și a proiectelor viitoare.
19. Care sunt canalele de comunicare ce vor fi folosite în procesul de pregătire și derulare a programului?
- Site oficial: bacau2017.ro;
- E-mail: newsletter săptămânal pentru comunitatea pe care o vom construi până în mai 2017;
- Hashtag general: #bacau2017;
- Facebook (pagina oficială), grup public de Facebook pentru toți internauții interesați de desfășurarea programului, grupuri dedicate organizatorii de activități, plus o pagină separată pentru comunicarea poetică a programului (un „The Bacovian”);
- YouTube (teasere, înregistrări ale evenimentelor, recapitulări video, vloguri ale tinerilor implicați etc.);
- Bloguri partenere;
- Aplicație mobilă dedicată (notificări și detalii privind acțiunile de tineret);
- Presă online și tiparită (locală și națională);
- TV (local, regional și național);
- Radio (regional și național);
- Aviziere montate în toate zonele municipiului Bacău.
20. Ce măsuri și acțiuni specifice de activare și formare de comunități sunt prevăzute pe parcurs?
Prin evenimentele din cadrul Bacău – Capitala Tinerilor din România 2017, ne dorim să aducem un plus valoare societății băcăuane prin mai multe acțiuni, după cum urmează:
- Constituirea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret;
- Crearea Federatiei ONG-urilor de tineret, structură ce va oferi sustenabilitate proiectelor după anul 2017;
- Crearea de oportunități cultural-artistice noi ce vor atrage grupe de artiști dornici să se afirme în municipiul Bacău;
- Oferirea de consultanță tuturor tinerilor în vederea creării de noi structuri de tineret;
- Oferirea de oportunități de formare profesională și personală prin activități formale si non-formale;
- Organizarea de activități sportive, atat olimpice cat și de masă, pentru tineri (inclusive pentru cei cu dizabilități);
Grupul de inițiativă, format din organizațiile de tineret din municipiul Bacău, adună aproape 10 coordonatori de tineret și peste 250 de voluntari permanenți. Această resursă umană ce va fi disponibilă la nivel federației de tineret va fi activată pentru aplicarea acestui program, dar și pentru atragerea altor tineri să se implice în organizarea activităților de tineret planificate.
21. Cum se dorește realizarea cooperării practice dintre autoritatea publică locală și sectorul de tineret?
Cooperarea practică între autoritatea publica locală și sectorul de tineret se va organiza în primul rând prin intermediul Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, dar și printr-un parteneriat pe care viitoarea federație îl va încheia cu municipalitatea pentru gestionarea titlului. De asemenea, autoritățile și organizațiile de tineret vor colabora pentru înființarea și funcționarea unui Centru de Tineret pe raza municipiului Bacău.
Centrul de Tineret are ca rol organizarea și implementarea tuturor ideilor tinerilor și ale asociațiilor non-guvernamentale din municipiul Bacău, prin găzduirea și incubarea acestora, respectiv sprijinirea lor în ceea ce privește managamentul de proiect și atragerea surselor de finanțare.
22. Vor avea acces la program și grupuri informale de tineri? Dacă da, cum anume?
Implicarea grupurilor informale de tineret a fost unul dintre principiile noastre încă de când am început demersurile pentru dobândirea titlului de Capitala Tineretului din România, prin invitarea acestora la întâlnirea de lucru cu autoritățile locale de la jumătatea lunii septembrie, dar mai ales prin includerea acestora în procesul de scriere a documentului. Fie că e vorba de trupe de teatru de tineret, trupe muzicale, grupuri de street workout, comunități ale bicicliștilor sau artiști plastici, fie de grupuri de elevi sau studenți reuniți pentru organizarea unui anumit eveniment local de tineret, cu toții au contribuit la prezenta candidatură atât cu idei și sugestii de politici de tineret, cât și cu activități pe care le-am inclus în calendar.
Pe parcursul anului 2017, aceste grupuri informale nu doar că vor fi încurajate să își includă activitățile în programul oficial al titlului și vor avea acces la infrastructura de tineret a cărei dezvoltare o susținem, ci vor fi sprijinite în atragerea de fonduri pentru activitățile lor, chiar dacă nu au personalitate juridică. Iar dacă vor să dobândească statut juridic, federația de tineret intenționează să le acorde asistență juridică în acest sens. De asemenea, în ceea ce privește fondurile de tineret, credem că grupurile informale de tineret trebuie să aibă și ele acces la aceste finanțări.
23. Cum se dorește implicarea mediului public, neguvernamental și de business local?
În primul rând, tot acest demers este unul neguvernamental, pornit din rândurile societății civile tinere a municipiului Bacău, fiind asumat și susținut strategic de municipalitate cu resurse publice. Totuși, grupul de inițiativă, care va căpăta forma juridică a unei federații locale de tineret, va depune eforturi pentru încheierea de parteneriate și atragerea de fonduri și resurse din mediul privat local și național atât pentru gestionarea titlului, cât și pentru sustenabilitatea demersurilor demarate în anul 2017 pe segmentul de tineret.
Dezvoltarea mediului asociativ neguvernamental se numără printre scopurile principale ale acestui program de candidatură, prin creșterea finanțării publice și private pentru activitățile non-profit de pe raza municipiului Bacău, dar și prin dezvoltarea infrastructurii pentru sectorul ONG.
La nivelul spațiului public, urmărim dezvoltarea identității culturale și sociale a orașului Bacău, prin concursuri adresate cetățenilor și organizațiilor care doresc să se implice în conturarea unui brand de oraș și activități de promovare a reperelor originale locale. În acest sens, spre finalul anului 2017 am planificat un târg de produse “Made in Bacău”, unde ne dorim ca prezența inițiativelor de business ale tinerilor să fie substanțială, promovarea acestora la nivel național fiind de asemenea unul dintre scopurile noastre.
24. Care este structura planificată a costurilor pentru program? (program, management, comunicare, alte costuri):
a. Management, comunicare, personal, taxe, bunuri si servicii, transport și alte cheltuieli de gestionare a titlului: 100.000 lei;
b. Evenimente și activități de tineret: 3.000.000 lei (finanțabile prin toate axele programului non-profit pe Legea 350/2005, dar și prin fondurile din surse externe detaliate la capitolul 25);
c. Amenajarea Centrului de tineret: 2.000.000 lei (bugetul local, finanțări structurale nerambursabile).
25. Ce venituri se preconizează a fi atrase pentru implementare? (surse locale, fonduri atrase din diferite surse externe)
Ne propunem să scriem si să oferim consultanță in vederea scrieri de proiecte europene guvernamentale, și nu numai, in numele federației pe care o reprezentam, dar si pentru viitoarele asociatii partenere.
Vă prezentam în cele ce urmează o lista cu posibilele surse alternative de finanțare ce pot aduce plus valoare activitaților ce se vor desfăsura in Municipiul Bacău.
A. Fonduri de la bugetul local ;
– Legea 350 a finanțărilor nerambursabile;
B. Fonduri de la bugetul județean;
Ne propunem să colaborăm cu autoritățile Consiliului Județean, in scopul de a multiplica efectul pe care il va genera optinerea titlului de Capitala Tineretului din Romania, si in orașele și comunele județului Bacău, dar mai ales în zona metropolitană a municipiului.
C. Fonduri guvernamentale;
- Fondul Cultural National
- CentenArt;
- Startup Cafe;
D. Parteneriate
-TMUNY;
-Ambasade si consulate;
E. Sponsorizări din sectorul privat;
F. Fonduri Europene:
- Programe operaționale:
– Programul Operațional Capital Uman;
- Programe comunitare:
– Education, Audiovisual and Culture Executive Agency Service tools
– Cooperare Dunărea;
– COSME;
– Horizon 2020;
– ERASMUS+;
– Europa Creativă , Submăsura Cultura. Cultural Heritage and Contemporary Arts.
– Propunere de parteneriat din Anglia pentru programul Europa Creativa – subprogramul Cultura;
- SEE Grants:
-Cultural Heritage and Contemporary Arts
G. Alte surse de finanțare:
-Aaron Siskind Foundation;
-Art Opportunities Montly;
– Cranbrook Academy of Art Library Grants;
-European Cultural Foundation;
-Central European Initiative;
Menționăm ca sursele de finanțare din bugetul local (Legea 350), vor constitui un avantaj pentru aplicația noastră, avand susținerea autoritaților locale in acest sens.
Pentru a oferi contuitate proiectului de tineret din Municipiul Bacau, ne propunem sa colaboram incepand cu anul 2018 cu noul departament din cadrul Cancelariei Primului Ministru, Departamentul Centenar.
26. Cum contribuie proiectul la îmbunătățirea situației financiare și a sustenabilității sectorului de tineret din oraș?
Bacău – Capitala Tinerilor din România 2017 va contribui semnificativ la imbunătățirea situației financiare a stakeholderilor acestui proiect, accentul fiind pus pe sectorul de tineret;
Astfel dimensiunea educațională a proiectului își propune să contribuie la educarea tinerilor , beneficiari sau voluntariu in acest context, vom contribui la pregătirea tinerilor pentru piața muncii, vom creste nivelul de competitivitate al acestroa; tinerii își vor putea completa CV-ul cu experiența dobândită prin voluntariat, aceasta fiind recunoscuta ca experienta de munca;
Artiștii și celelalte personane implicate in desfasurarea activitatilor din cadrul proiectului Bacau- Capitala Tinerilor din Romania 2017, prin posibilitatea de expunere a muncii lor, isi vor putea construi si consolida un brand personal, putand astfel sa isi creasca substantial veniturile, prin construirea unei cariere sustenabile si durabile.
Prin accesare de fonduri europene si nu numai, destinate sectorului cultural creativ si antreprenorial, vom contribui semnificativ la imbunatatirea sitruatiaei financiare al artistilor tineri, si tinerilor in general, din Municipiul Bacau.
Centrul de Tineret care va fi creat, va oferi pentru 5 tineri posibilitatea să lucreze full time într-un mediu stimulant și creativ.
Prin Centrul de Dezvoltare a Initiativelor, tinerii vor putea sa dobandeasca know-how-ul necesar pentru accesarea diverselor forme de finantare necesare domeniilor cultural artistice si creative, societate civila, sport si educatie.
Ne asumam prin acest proiect continuarea activitatilor de dezvoltare a capacitatii creative si folosirea resursei umanei, axata pe tineret, prin activitatile Centrului de Tineret, care vor continua si dupa anul 2018, acestea fiind sustinute prin munca personalului activ din cadrul centrului, si autoritatile locale cu resurse din bugetul local, judetean si fonuri europene.
