Comunicat de presa

Prima lună a toamnei a sosit cu o diversitate de evenimente BCTR

Noul concept de a pregăti mâncarea într-o rulotă, aproape de degustători a prins repede în rândul românilor, ce sunt entuziaști să li se ofere experiențe culinare în stradă. Street Food a vizat 9 orașe din țară, printre care și orașul nostru.

Bacăul a fost primul oraș în care s-a desfășurat Street Food 2017. Evenimentul culinar a fost organizat sub egida Bacău, Capitala Tineretului din România.

Festivalul a avut loc între 7-10 septembrie în Parcul Cancicov, cei pasionați de arta culinară s-au putut bucura de savoarea mâncării tradiționale cu care ne mândrim, dar și cu cele mai îndrăgite mâncăruri internaționale, precum: tacos, burritos, tortilla, tarte cu diferite umpluturi și bineînțeles nu putea lipsi burger și pizza.

Pentru că o mâncare bună merge acompaniată cu o muzică pe măsură, cei care au trecut prin Parcul Cancicov în cele 4 zile de Street Food, și-au desfătat papilele gustative cu aromele preferate, pe acorduri de jazz, blues și word music.

A fost organizat și un Cinema Culinary Outdoor, unde s-au putut viziona filme cu specific culinar, de cei pasionați de gătit fără a se preocupa de cei mici, cărora li s-au pregătit activități interactive la Kids Zone.

În perioada 13-17 septembrie, cultura băcăuană a fost din nou în centrul atenției, prin Bac-Fest, Festivalul Național George Bacovia. Misiunea Bac-Fest a fost redescoperirea moștenirii culturale bacoviene și valorificarea sa printr-o succesiune de evenimente, ce au cuprins: conferințe, colocvii, lecturi publice, lansări de carte, proiecții video, spectacole de teatru, jazz și muzică simfonică.

În cele patru zile, cât poetul George Bacovia a fost elogiat la adevărata sa valoare, nu puteau lipsi personalități importante din cultura locală și națională: Denise Ababei, Firuța Apetrei, Eliza Noemi Judeu, Valentin Braniște, actorii Teatrului Municipal Bacovia, dar și tineri critici literari, istorici literari, cercetători, gazetari talentaţi din Iași, Sibiu, Cluj.

Voluntarii BCTR au spus prezent la cel mai important eveniment cultural al Bacăului, implicându-se în promovarea Festivalului Național George Bacovia. Pe 10 septembrie cu 3 zile înainte de începerea festivalului, voluntarii au distribuit flayere și au lipit stickere în zonele importante ale Bacăului.

Punctul culminant al Bac-Fest a fost decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, în Aula Moldova a Universității George Bacovia, scriitorului Mircea Cărtărescu, unde echipa BCTR a fost prezentă. În cele 4 zile de Bac-Fest voluntarii BCTR au luat parte la o serie de activități dedicate poetului simbolist, cenaclu literar, proiecție de film, activități organizatorii.

Tot în luna septembrie, Federația Tinerilor din Bacău în parteneriat cu ADL Bacău au organizat pe 16 septembrie turul „City Tour Bike!. Evenimentul a avut ca temă în acest an Mobilitate nepoluantă, partajată și inteligență, promovând mijloacele de transport cu risc mic de poluare. Fii biciclist pentru o zi!, a fost sloganul care a dorit să-i convingă pe bacăuani să renunțe la confortul mașinii sau a transportului în comun și să aleagă bicicleta.

În centrul atenției s-a aflat și workshop-ul Create Cinema. Acesta s-a desfășurat în perioada 29.09-01.10, adunând zeci de tineri dornici să schimbe viața socio- culturală a orașului Bacău. Workshop-ul își propune să transforme cinematograful Orizont dintr-un loc dat uitării într-un centru de tineret.

Proiectul Create Cinema nu dorește numai să redeie funcționalitatea Cinematografului Orizont, ci să ofere tinerilor băcăuani un loc al lor, unde să-și poată pune în practică ideile creative.

Centrul de tineret va fi una din moștenirile cheie ale Capitalei Tineretului din România, lăsate băcăuanilor.

Cel mai recent eveniment la care au participat tinerii de la BCTR a fost Generația în Culoare. Acesta a avut loc în parcul Cancicov, pe 1 octombrie. Timp de 4 ore 7 voluntari cu talent la desen le-au oferit posibilitatea bacăuaniilor ce se plimbau prin parc să plece acasă cu autoportretul.

Băcăuanii încântați de ideea de a li se face portretul puteau opta pentru a fi desenați simultan de mai mulți desenatori. Valoarea pecuniară a unui portret a fost de 1 leu, scopul esențial al proiectului fiind să-i determine pe băcăuani să-și urmeze pasiunile.

„Generația în culoare – Un eveniment la care am participat cu drag, nu numai că am avut parte de o experiență nouă și am avut ocazia de a mă exprima liber prin artă, dar am și primit un feedback pozitiv pentru munca depusă. Văzând lumea care oprește o secundă să observe și trecatori care întrebau despre ce e vorba, urmând să se lase desenati, a fost apogeul proiectului. #hailaunportretmeny*.” – Dragoș, realizator portrete

„Participarea la evenimentul Generația în culoare mi-a adus bucuria de a mă împărtăși într-o mare de energie pozitivă, emanată de artiștii ce m-au avut drept cobai fericit.” – Mirela, participant

Autor: Andreea Frunză, intern Resurse Umane, Bacău – Capitala Tineretului din România 2017

Alătură-te conversației

Caută ftbc.ro