Comunicat de presa

Începem să colorăm Bacăul

7 mai a fost data la care Bacăul a devenit oficial Capitala Tineretului din România. Evenimentul de deschidere a avut loc în Piațeta Tricolorului, adunând sute de tineri care au decis să se implice în acest proiect. Ziua a fost dedicată distracției și împărtășirii tuturor băcăuanilor, indiferent de vârstă, din entuziasmul și bucuria echipei de a- și colora orașul.

Programul evenimentului de deschidere a cuprins: târgul de ONG-uri unde au fost prezente cele mai importante organizații nonguvernamentale din Bacău pentru a-și prezenta produsele confecționate, completate de diferite momente artistice sustinute de către: Step România, Valoare Plus, Cercetașii, Agenția Națională Antidrog, Consiliul Judeţean al Elevilor Bacău.

Fiindcă a fost data la care orașul nostru și-a deschis porțile seriilor de activități ce se vor desfășura pe întregul an sub egida, Bacău – Capitala Tineretului din România, nu puteau să lipsească surprizele din partea organizatorilor. Atât voluntarii, cât și băcăuanii prezenți la deschiderea oficială, au putut afla care este identitatea vizuală a Capitalei Tineretului Bacău, ce poartă numele „Întors Acasă”,  statuie compusă din piese auto ce-l ilustrează pe poetul băcăuan, George Bacovia ținând de mână doi copii.

La finalul zilei toți cei prezenți s-au putut bucura de muzica trupelor GOLAN, CTC și  Feelings care au luat parte la marea deschidere, animând atmosfera.

Pentru că nu totul înseamnă doar distracție, voluntarii care au decis să facă parte din echipa BCTR au luat parte în luna mai la o serie de activități ce au avut loc în Bacău și pe care Federația Tinerilor din Bacău a hotărât să le susțină.

Conferința Regională “Păstrează-ți libertatea! Traficul de persoane înrobește” a fost organizată la începutul lunii mai de către Asociația Valoare Plus, adunând elevii din zona Moldovei. Scopul conferinței a fost instruirea tinerilor cu privire la combaterea traficului de ființe umane, cum să se ferească pentru a nu cădea pradă acestui fenomen care a luat amploare în ultimii ani.

Evenimentul Alo, tata! E ziua ta! s-a regăsit și în agenda #Capitalei Tinerilor. Un grup de 45 de voluntari s-au mobilizat, participând pe 20 mai la activitățile dedicate zilei tatălui: au participat la ateliere precum Tir cu arcul, facepainting, tâmplărie, poze haioase, baloane, animații și jocuri pentru copii.

Festivalul Internațional „Mărul de Aur”, a fost la a VII-a ediție, fiind găzduit de Bacău în perioada 12-14 mai. Festivalul a fost dedicat tinerelor talente, dar  și copiilor care au diferite deficiențe, arătând că și acestea pot ascunde valoroase calități artistice.

Un grup de 25 de voluntari care activează în cadrul Bacău – Capitala Tinerilor și-au pus la dispoziție resursele pentru buna organizare a concursului.

Cei 25 de voluntari și-au înțeles repede misiunea, dând dovadă de spirit de echipă și empatie față de concurenții Festivalului, deși emoțiile nu conteneau să-i depășească. S-au implicat în organizarea festivalului, ajutând la punerea în scenă a spectacolului, au stat la dispoziția juriului atunci când a fost nevoie, i-au coordonat pe micii concurenți ce urmau să urce pe scenă, au realizat buna desfășurare a evenimentului.

Un moment emoționant a fost pe 22 mai când proaspeții voluntari ai Capitalei Tineretului și-au depus jurământul de implicare în aula Universității „George Bacovia”, luându-și angajamentul că vor contribui pentru a face din Bacău un oraș mai bun și mai colorat.

Cei care doresc să afle mai multe despre activitățile desfășurate în cadrul Capitalei Tineretului au la dispoziție pe toată perioada anului un Info Point, situat în Piațeta Tricolorului. Acesta este deschis vineri (17:00-20:00) și sâmbătă-duminică (12:00-21:00), doi voluntari sunt acolo pentru a oferi informații.

„Luna Mai, la Info Point, a fost cea mai extravagantă lună. Au fost voluntari de excepţie, a fost un colectiv plăcut și clipe de neuitat. Dar toate astea nu se opresc aici, avem un an la dispoziţie să arătăm cine suntem și ce facem, de ce suntem capabili. Pe lângă munca la Info Point, noi toți am pus câte o mână de ajutor la fiecare eveniment/activitate pentru a dovedi statura de voluntar din cadrul BCTR-ului. Luna Mai a fost o lună super faină, din punctul meu de vedere, fiind coordonatorul Info Pointu-lui. Ar fi super ca în fiecare luna să se intâmple cum a fost și luna Mai, mă refer în a găsi o echipă de voluntari super de treaba și responsabili de ceea ce fac.”    – Silviu Negel

„Pentru mine, să fiu voluntar la festivalul „Mărul de aur” a fost o experiență fantastică. Nu credeam niciodată că ma pot simți atât de bine petrecând timp cu oameni pe care nu îi cunosc, dar care ulterior mi-au devenit prieteni, cu care am muncit cot la cot având zambetul pe buze. Am învațat ca nu intotdeauna trebuie sa primești o recompensă ca să te simți bine, ci rezultatul propriei tale munci, oamenii pe care i-ai avut alaturi, valorează mult mai mult decât orice răsplată. M-am simțit bine și aș repeta experiența oricând. Indiferent de puținele ore dormite și oboseală acumulată din zilele festivalului, a fost super așa cum ar spune şi coordonatoarea noastră Karina.”   – Madalina Ilie 

„Am avut o echipă formată cu oameni minunați și am avut o armonie și o legătură la care nu mă așteptam, astfel că festivalul a părut a de fi de o lună și nu am simțit aproape nicio clipă că eram obosită psihic, uneori nici măcar fizic. Am avut parte și de surprize mai mult sau mai puțin plăcute, dar asta a intensificat plăcerea experienței.”   – Ștefania Baicu

„A fost o mare onoare să particip”   – Aurora Munteanu

„Am simțit că sunt parte din ceva mai mare decât mine, chiar mai mare decât tot Bacăul.”   – Solomon Miruna

„A fost o experiență foarte șmecheră, să vezi atâția oameni grupați și uniți. Ar fi foarte fain dacă am face un eveniment la care să participăm toți.”   – Ciocoiu Matei

„Pentru mine marea deschidere a însemnat un pas spre o nouă cale prin care putem ajuta la schimbarea orașului. Marea ședință a fost un moment în care am realizat că ceea ce ne-am propus să facem poate deveni posibil”   – Ungureanu Teodora

„Evenimentul ,,Alo, tata! E ziua ta!” a reprezentat pentru mine nu numai o oportunitate de voluntariat, ci și o mare provocare. Sarcina inițială părea foarte simplă, nu trebuia decât să iau 20 de oameni de pe o listă și să îi adaug într-un grup. Zis și făcut. Ce nu știam eu era că acest număr urma să se dubleze. Am făcut tot posibilul să mă mobilizez cât de repede, iar cu ajutorul voluntarilor am reușit ca în mai puțin de 3 ore să organizez cu grup de aproximativ 45 de persoane. Faptul că evenimentul a fost amânat a reprezentat o oarece piedică, însă entuziasmul voluntarilor a fost cel care m-a ajutat să rămân calmă și stăpână pe situație. Evenimentul a fost un succes, dar nu pot spune că datorită mie. Eu însă datorez mii de mulțumiri lui Gabriel Carnariu, care mi-a oferit șansa de a fi lider, echipei Valoare Plus care a organizat evenimentul și ne-a lansat oportunitatea de a face ceva frumos pentru comunitate, și nu în ultimul rând, echipei de voluntari fără de care nu aș fi putut face nimic și față de care mă înclin pentru munca pe care au depus-o înainte, în timpul, și după eveniment.”   – Spulber Ioana

Autor: Andreea Frunză, intern Resurse Umane, Bacău – Capitala Tineretului  din România 2017

Alătură-te conversației

Caută ftbc.ro