Comunicat de presa

Bacău și exercițiul CREATE CINEMA

Bacău și exercițiul CREATE CINEMA
de András Farkas
Co-fondator, Grupul PONT
Secretar General, Programul Capitala Tineretului din România

CREATE CINEMA este un workshop prin care tinerii își vor imagina propriul centru de tineret din Bacău ce va fi creat în locul vechiului cinematograf Orizont aflat în prezent în paragină. Centrul de tineret se dorește a fi una din moștenirile cheie ale Capitalei Tineretului din România, titlul pe care Bacău îl poartă în perioada 2 mai 2017 – 1 mai 2018.

Pe parcursul unui ciclu de două zile complete, tinerii organizați în grupuri de lucru vor crea niște concepte concrete despre cum văd ei amenajarea și funcționalitățile unui astfel de centru. Dar nu se vor rezuma numai la strângerea unor idei, ci ei vor lucra și pe prezentarea coerentă a acestor concepte în fața unei audiențe mai largi în cadrul ultimei zile de lucru, duminică. Ideea CREATE CINEMA s-a născut dintr-o situație fericită: municipalitatea a decis să transforme vechiul cinematograf într-un centru de tineret, dar pentru că își dă seama că nu se pricepe la subiect pe partea de conținut, întreabă tinerii despre cum să realizeze acest centru în practică.

Ideea coordonatorilor Bacău Capitala Tineretului din România și Guvernanței programului Capitala Tineretului din România la nivel național a fost de a organiza un workshop creativ pentru a implica tinerii în mod direct în dezvoltarea unor concepte. Iar eu, am avut deja experiențe cu procese creative similare. De exemplu, în decembrie 2016 am organizat o tabără creativă unde 37 de tineri au elaborat idei și modele creative pentru două castele din Transilvania (în județele Brașov și Covasna). Ideile și modelele au fost atât de bune încât au constituit nucleul celor două planuri de business elaborate pentru cele două clădiri de patrimoniu.

În opinia mea argumentul că tinerii de astăzi nu sunt creativi sau sunt pasivi nu stă și nu a stat niciodată în picioare. Provocarea este însă alta. Din cauza accelerării inovației și tehnologiei și mai ales a progresului internetului și rețelelor sociale în viața noastră, decalajele dintre generații cresc, și asta înseamnă și pierderea capacității generațiilor mai bătrâne (aici mă număr și eu chit că am 38 de ani) de a putea comunica organic cu generațiile mai tinere pur și simplu pentru că înțeleg tot mai puțin lumea tinerilor.

Văd soluția întotdeauna în crearea unor contexte și cadre unde tinerii se pot manifesta și pot pune la lucru avantajele lor competitive: dinamismul, înțelegerea unor noi tendințe și capacitatea de a asimila noile tehnologii foarte repede. Aceste cadru asigură un mediu sigur pentru ei ce compensează lipsa lor de experiență (care provine din vârsta lor). Dacă tinerii se simt în siguranță, creativitatea lor nu cunoaște limite, iar ideile lor transformate în concepte cu ajutorul unor facilitatori, ne vor schimba și nouă abordarea cu privire la unele proiecte și spații dedicate tinerilor.

CREATE CINEMA va fi un mic proces de învățare pentru toți factorii implicați: pentru municipalitate, pentru organizatorii Bacău Capitala Tineretului din România, pentru facilitatorii locali implicați, pentru alți parteneri. CREATE CINEMA va fi însă un proces de învățare pentru tinerii implicați. Iar în cazul în care ideile generate vor putea fi puse în practică printr-un plan integrat coerent, sentimentul de apartenență față de noul centru de tineret creat va fi unul organic, prezent din primul moment al lansării în viitorul apropiat. Exact de ce are nevoie centrul de tineret, de tinerii care-l ocupă.

Alătură-te conversației

Caută ftbc.ro